Pediatric Cancer Center Barcelona

Humanitzar l’arquitectura de forma lúdica – El nou Pediatric Cancer Center de Barcelona. 

 

El Pediatric Cancer Center Barcelona és un edifici dedicat exclusivament a la cura i la investigació del càncer infantil, ubicat al costat de l’Hospital Sant Joan de Déu, centre impulsor del projecte. Els equips de Rai Pinto Studio i Arauna Studio han desenvolupat un projecte de disseny per als espais d’aquest nou edifici, projectat pel despatx d’arquitectura Pinearq.

La ubicació del centre al límit entre la ciutat de Barcelona i el vessant del Parc Natural de la Serra de Collserola ha portat a integrar en el disseny una narrativa basada en la natura. A través de l’observació i el joc, els interiors del centre ens descobreixen com molts organismes del nostre entorn natural han desenvolupat característiques increïbles per sobreviure-hi. Aquest discurs es vincula de manera al·legòrica amb els conceptes de resiliència i superació dels infants malalts de càncer.

Els espais es vesteixen amb formes d’elements de la natura augmentades. D’aqueta manera, es fa visible allò que sovint no veiem i es fa valdre la importància de la natura i la seva extraordinarietat i creativitat a l’hora de trobar maneres de viure. Papallones que fan llargs viatges i es cuiden entre elles a les nits per protegir-se; camaleons que canvien de color per comunicar-se; llavors que es deixen portar pel vent al llarg de grans recorreguts; aus que migren distàncies increïbles; flors amb propietats sorprenents, són alguns dels exemples que s’hi poden trobar.

Les siluetes a gran escala cobreixen grans superfícies i surten del pla de paret o del finestral, modificant visualment la percepció dels plans arquitectònics a través de les seves formes orgàniques. D’aquesta manera, les figures deixen de ser evidents i es deixa marge a la interpretació i potenciant el joc, la creativitat i la participació. 

Al llarg de l’edifici es reparteixen diverses sales d’estar i joc, cadascuna tematitzada amb un ecosistema diferent del planeta: el Sàhara, l’Àrtic, l’Amazones així com també l’alta muntanya o el desert. 

Al vestíbul principal s’ha dissenyat una instal·lació interactiva en col·laboració amb l’estudi Domestic Data Streamers. Un bosc virtual creat per 5 pantalles de doble cara gegants que són un portal cap a l’exterior, la naturalesa de Collserola. Aquesta instal·lació, que cerca acostar la natura als nens de l’hospital, juga amb la flora i la fauna autòctona i amb els canvis de l’exterior (les hores, les estacions i la meteorologia). Un bosc màgic que a més, s’omple de vida amb la interacció dels nens, podent omplir les pantalles de colors, animals personalitzats, o generar un tornado de vent o papallones. Tot això a través de 5 tòtems d’interacció que juguen amb la idea d’alterar allò digital des d’allò físic de manera inesperada.

La col·lecció de seients per a les sales d’estar s’ha dissenyat a mida en col·laboració amb l’equip de disseny industrial Mermelada Estudio. Aquest sistema de mobiliari està inspirat en els animals invertebrats i consta de conjunts de sofàs, bancades, butaques i pufs que s’encaixen entre si, compaginant el descans i el joc.

El projecte de disseny d’espais del Pediatric Cancer Center Barcelona obre una nova línia de treball vinculada al ja desenvolupat en els últims anys per Rai Pinto Studio i Arauna Studio als interiors de l’Hospital Sant Joan de Déu i que ha obtingut reconeixements a diferents premis internacionals, com Art Directors Club, Interior Design Magazine, D&AD o ADG Laus.

Aquest projecte dona solució a una llarga llista de necessitats del centre, com el disseny d’espais, el disseny gràfic aplicat a l’espai, el disseny de mobiliaridisseny tèxtilsenyalització, entre d’altres, com els elements interactius o el sistema d’agraïments als donants que han fet possible el centre. Totes elles persegueixen un objectiu últim: humanitzar l’arquitectura de l’hospital, adaptar-la a les necessitats infantils, perquè els nens i les nenes s’hi sentin còmodes i puguin viure de forma lúdica una experiència de per si poc amable.

 

Client: Hospital Sant Joan de Déu

Localització:  Barcelona

Any: 2022

Direcció creativa i concepte: Rai Pinto Studio / Arauna Studio

Disseny d’espais: Rai Pinto Studio

Disseny gràfic a l’espai: Arauna Studio

Disseny d’interactiu: Domestic Data Streamers

Programació d’interactiu: Edu Prats

Disseny de sistema de seients: Mermelada Estudio

Continguts: La Mandarina de Newton

Equip de projecte: Xavier Goñi, Giovanna Giampetruzzi, Raimond Pinto

Fotografia: Arnau Rovira