Hospital del Niño, Panama

Environmental design project

Client: 

Hospital Santo Tomás, Panama

Location:

Panama

Year:

2017

Co-authorship: 

Arauna Studio

Project team:

Ainhoa Mur, Alba Prat, Berta Comellas, Dani Rubio, Mireia Sandoval, Pablo Estarriaga, Pol Pintó, Raimond Pinto

Architecture firm:

Pinearq

The environmental graphics project for Hospital del Niño is defined by the context where this children’s hospital is located: Panama City’s seashore, the gate of the Panama Channel and worldwide reference of maritime traffic. The visual language is based on the maritime signal flags, which traditionally has been used as communication code between ships. A deconstructed version of these flags generates a new modular language, that allows to compose many different shapes and motives.

The visual system generates a collection of flexible graphics that adapt to the different needs of the architecture. In order to adjust the tone of the space, graphics vary from an adult geometric abstract code to a more playfull figurative one, that is able to transform these shapes into many different topics related to Panama, such as the jungle, the ships or the sea animals. This way spaces are strongly linked to the natural and cultural context of the country, in order to provide the users a continuation of the daily life in their hospital experience.