“Acompanya’m” Therapeutic Unit

Mental health and social inclusion children’s center

 

Client: SJD Barcelona Children’s Hospital

Location: Barcelona

Year: 2018

Graphic Design: Arauna Studio

Project team: Ainhoa Mur, Berta Comellas, Dani Rubio, Mireia Sandoval,  Pablo Estarriaga, Pol Pintó, Raimond Pinto

Architecture firm: Eskubi-Turró Arquitectes and STA Lluís Barreiro Arquitecte

Photography: Adrià Goul

 

The centre is home to children with mental health conditions and social integration difficulties. It is located in an annex building to the Valldonzella monastery, a historical neo-Gothic building in Barcelona. Each room is identified with one of the architectonic shapes of the building. Every three rooms share an apartment, to which a colour is assigned.

The identities of every room join together in public spaces, like the hallways, the classrooms or the playground. Thus, the space fosters a debate about what is individual and what is collective, and highlights the importance of sharing and living together.